PVDA deelt mondmaskers uit aan treinreizigers

De PVDA zal op vrijdag 15 mei mondmaskers uitdelen aan reizigers aan het station van Hasselt. “Sinds 4 mei is het dragen van een mondmasker op het openbaar vervoer verplicht. Maar nog niet iedereen heeft een mondmasker. De NMBS stelt ze dan ook ter beschikking, maar die mondmaskers kosten 15 euro per stuk. Een belachelijk hoge prijs dus, als PVDA vragen we ons dan ook af hoe het mogelijk is dat vele ketens de mondmaskers wel te koop kunnen aanbieden aan absurde prijzen, maar onze eigen overheid er maar niet in slaagt om voldoende maskers aan te kopen”, zegt Gaby Colebunders, volksvertegenwoordiger voor de PVDA in het federaal parlement.

De veiligheidsraad besliste dat iedereen die het openbaar vervoer neemt vanaf 4 mei een mondmasker moet dragen. De NMBS besliste daarop om via private concessiehouders automaten te laten plaatsen in verschillende stations. In deze automaten worden handgels en mondmaskers te koop aangeboden. Zo heeft iedereen de mogelijkheid om een mondmasker te kopen. Maar de tarieven bedragen 6 euro voor 50 ml hydro-alcoholische gel, en 15 euro voor één herbruikbaar mondmasker.

“De meeste burgers hebben nog geen eigen mondmasker, en de beloofde mondmaskers van de overheid worden door het kafkaiaans beleid steeds uitgesteld. We stellen ons de vraag hoe het mogelijk is dat vele ketens de mondmaskers wel te koop kunnen aanbieden aan absurde prijzen, maar onze eigen overheid er maar niet in slaagt om voldoende maskers aan te kopen. Laten we een voorbeeld nemen aan Spanje waar iedereen die het openbaar vervoer neemt gratis een mondmasker krijgt. We weten dat één besmetting op hele korte tijd een zware uitbraak kan veroorzaken als er geen actie ondernomen wordt. Dat vermijden moet nu de prioriteit zijn”, alsnog Colebunders.

“Je kan niet eerst mensen beboeten omdat ze geen mondmasker hebben en ze pas veel later ter beschikking stellen. Daarom delen we met de PVDA symbolisch mondmaskers aan de reizigers uit. We willen bewijzen dat het ook anders kan. We zullen ook de bevoegde ministers aanspreken over de woekerwinsten die gemaakt worden op veiligheidsmateriaal in deze coronatijden. En we vragen dat er net als in Spanje gratis mondmaskers ter beschikking worden gesteld aan de reizigers van het openbaar vervoer”, besluit Colebunders.