Aurelie Decoene nieuwe voorzitter van PVDA-Limburg

In december hield de PVDA in het hele land provinciale congressen. Ook in Limburg kwamen de PVDA-militanten samen om de politieke krijtlijnen uit te tekenen voor de volgende vijf jaar. Ze verkozen ook een nieuwe provinciale raad, met Aurelie Decoene als nieuwe provinciale voorzitter voor PVDA-Limburg.

PVDA vraagt dat lokale besturen crèches zelf overnemen

Het aantal plaatsen in de kinderopvang is al schaars in onze provincie. Als er acht crèches verdwijnen, wordt dat nog schaarser. “De continuïteit van de dienstverlening moet verzekerd worden”, zegt Vlaams parlementslid Kim De Witte (PVDA). “Dat kan door een overname vanuit de lokale besturen. De gebouwen zijn er, het personeel is er, de subsidies zijn er én de vraag naar kinderopvang is er.”

Vrouwenbeweging ‘Marianne’ van PVDA ging dit weekend ook in Limburg van start

Vrouwenbeweging Marianne zet zich in voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ze is lokaal al op heel wat plaatsen verankerd. Vanaf dit weekend is ook in Limburg een groep actief. Marianne Limburg organiseerde zaterdag een startavond.

PVDA Maasmechelen plakt affiches voor een échte aanpak van de leegstand

De leegstand van winkelpanden is  groot in Maasmechelen, zowel op de Pauwengraaf als op  Koninginnelaan, Oude Baan en Kruindersweg en in de M2. Volgens een eigen telling van de PVDA staat bijna de helft van de winkels in M2 leeg. Om die leegstand aan te kaarten, voerden leden van de PVDA van Maasmechelen vrijdagavond actie. Ze hebben posters ophangen aan leegstaande winkelpanden op de Pauwengraaf.

Licht verhoogde PFOS-waarden bij inwoners Terbiest

Geneeskunde voor het Volk nam bloedstalen af van een aantal inwoners uit de wijk Terbiest in Sint-Truiden. Die stalen blijken nu ook licht verhoogde PFOS-waarden te bevatten. “Het toont aan dat de vraag naar onderzoek helemaal niet zo absurd was,” reageert Lizzy Vandenrijt, voorzitter van PVDA Sint-Truiden. “Wij vragen het stadsbestuur verder onderzoek te doen bij de bevolking.”

PVDA laat bloedstalen buurtbewoners Terbiest testen op PFOS

PVDA Sint-Truiden laat, in samenwerking met Geneeskunde voor het Volk (GVHV), bloedstalen van buurtbewoners van Tenneco in Terbiest testen op PFOS. Het onderzoek gebeurt in samenwerking met professor Jacob De Boer, een autoriteit op vlak van PFOS-vervuiling. “Onze kinderen spelen hier in de tuin die mogelijks besmet is. We vragen de overheid om dit soort monitoring zelf in handen te nemen”, zegt Lizzy Vandenrijt, voorzitter van PVDA Sint-Truiden en inwoner van Terbiest.

Jongeren van de PVDA schenken winterkleding aan vluchtelingen

Jongeren van de PVDA in Genk verzamelden afgelopen weken winterkleding voor de vluchtelingen in het opvangcentrum in Lanaken. "Hiermee willen we onze solidariteit tonen met mensen die het moeilijk hebben. En we willen een signaal geven aan de overheid om de ongelijkheid in ons land aan te pakken en ook te zorgen voor deze groep mensen,” vertelt Annelies Zonderman, één van de trekkers van de actie.

PVDA Sint-Truiden schenkt keukengerei aan slachtoffers van de overstromingen in Luik

“De Truienaar is duidelijk solidair met de slachtoffers van de overstromingen in de naburige provincie Luik”, zegt Lizzy Vandenrijt, voorzitter van PVDA Sint-Truiden. “Erg veel Truienaars gingen in op onze oproep om kleine elektronische keukentoestellen en kookmateriaal te schenken aan de getroffen mensen de Vesdervallei. Heel wat mensen staan daar voor een donkere winter en kunnen dit eindejaar zo’n opsteker zeker gebruiken. Toen we vrijdag de eerste lading spullen gingen uitdelen, konden we dan ook op veel blije gezichten rekenen. Zo wordt de solidariteit tussen Vlaanderen en Wallonië plots voelbaar. Het is ook duidelijk dat zowel de federale als Waalse overheid tekortschieten in de ondersteuning van de slachtoffers.”

PVDA Oudsbergen brengt soep en gasvuurtjes naar slachtoffers overstromingsgebieden

De PVDA in Oudsbergen gaat al enkele weken op dinsdag naar Verviers om de slachtoffers in de overstromingsgebieden te helpen. “Aangezien de regering de mensen daar in de kou laat staan, warmen wij ze op met onze soep en met gasvuurtjes,” zegt voorzitter van PVDA Oudsbergen, Koen Rijks.

PVDA schenkt speelgoed aan kansarme kinderen

Metaalarbeiders van de PVDA schonken op zaterdag 18 december speelgoed aan de speelgoedbank van Inner Wheel. Die organisatie bezorgt het speelgoed via organisaties aan kansarme kinderen. “Door de coronacrisis is de armoede nog meer gestegen”, zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Gaby Colebunders. “Met deze actie willen we kinderen van kansarme gezinnen die zich geen speelgoed kunnen permitteren toch een mooi kerstcadeau bezorgen.”