Een laptop voor élk kind, dat is ambitie in coronatijd

Rode coronacijfers in heel het land, code oranje voor de scholen. De komende weken zullen grotere groepen leerlingen weer voor korte of langere periodes afstandsonderwijs moeten volgen. Maar veel leerlingen hebben nog steeds geen laptop thuis. “Daarom staken wij de handen terug uit de mouwen en lanceerden we vorige week een nieuwe oproep. Het resultaat mag er zijn: op vijf dagen tijd kwamen al vijftien laptops binnen”, vertelt PVDA-volksvertegenwoordiger Kim De Witte.

PVDA beplakt Truiense/Tongerse bushokjes uit protest tegen het schrappen van haltes

Aan de vooravond van de staking bij De Lijn tegen de geplande privatisering, voert de PVDA in Sint-Truiden en Tongeren actie tegen het schrappen van bushaltes. “Om de reizigers te informeren, beplakken we een twintigtal Truiense en Tongerse haltes die in het nieuwe Limburgse vervoersplan geschrapt zullen worden”, zegt Sabrina Onate y Martinez, voorzitter van PVDA Tongeren. “Wij verdedigen ieders recht op mobiliteit. Dat recht wordt hoe langer hoe meer afgebouwd. Om het file- en milieuprobleem aan te pakken, hebben we nochtans meer en niet minder openbaar vervoer nodig.”

PVDA start affichecampagne tegen Genks parkeerbeleid

De discussies rond het parkeerbeleid in Genk zijn nog niet gaan liggen. “Het nieuwe parkeersysteem staat nog altijd niet op punt en de stad en OPC doen gewoon verder met boetes innen. Ze verdienen een hoop geld en de bewoners van Genk en omstreken betalen de rekening. Wij willen het verzet hiertegen nog zichtbaarder maken, niet alleen op sociale media maar ook in de Genkse straten. Daarom starten we een affiche- en stickercampagne”, zegt Gaby Colebunders, gemeenteraadslid voor de PVDA in Genk.

Mooie overwinning! Erken de Groene Delle nu ook als natuurgebied

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) noemde de ontwikkeling van 23 hectare van de Groene Delle in juni nog een goed compromis tussen natuur en economie. “Dankzij het brede protest - 40.000 bezwaarschriften en petities, wekelijkse wandelingen en fietstochten, stille protesten - is de minister geplooid. Wij vragen nu de erkenning van de Groene Delle als natuurgebied”, zegt volksvertegenwoordiger Kim De Witte (PVDA). 

Versterk vrouwenorganisaties in plaats van ze af te bouwen

Het vrouwen- en lesbiennecentrum De Madam VZW stopt na 40 jaar met bestaan. De twee medewerkers die recent met pensioen gingen, mogen niet vervangen worden door de Vlaamse overheid. “Het geweld tegen vrouwen neemt toe. Dit jaar werden al 13 vrouwen vermoord. We hebben meer vrouwenrechtenorganisaties nodig, niet minder”, reageert PVDA-senator Ayse Yigit.

Waarom de kap van de Groene Delle zo’n slecht idee is

In de commissie Leefmilieu verdedigde Vlaams parlementslid Kim De Witte (PVDA) een resolutie om de Groene Delle intact te laten blijven, tegen het plan van de Vlaamse regering om 23 hectare te kappen. Kim De Witte gaf de volgende redenen waarom de kap van de Groene Delle zo’n slecht idee is.

Linkse partijen dienen samen resolutie in tegen kap Groene Delle

De linkse partijen Sp.a, Groen en PVDA leggen, op initiatief van deze laatste, samen een resolutie op tafel in het Vlaams parlement tegen de kap van De Groene Delle. “Minister Demir (N-VA) zegt in alle studio’s dat ze de natuur wil redden”, aldus Vlaams parlementslid Kim De Witte (PVDA). “Dat ze dan de daad ook bij het woord voegt en deze 23 hectare niet verloren laat gaan.”

Mijnwerkerspensioen nog niet in staatsblad: PVDA laakt “ondemocratische houding van Bacquelaine”

“We zijn zes weken verder sinds de wet op de correcte berekening van het mijnwerkerspensioen gestemd werd,” zegt federaal volksvertegenwoordiger Gaby Colebunders (PVDA). “Maar de regering heeft de wet nog altijd niet in het staatsblad gepubliceerd. De mijnwerkers zitten met veel vragen. Het is onduidelijk wanneer de pensioendienst zal beginnen met de nieuwe berekening van de pensioenen. Het ziet er naar uit dat het werk wel eens heel lang zou kunnen duren. Daarom eisen wij een duidelijke en redelijke deadline. We hebben al contact opgenomen met de federale pensioendienst en het kabinet van minister Bacquelaine, maar daar willen ze geen antwoord geven. Wij vragen daarom dat de minister naar het parlement komt en de mijnwerkers duidelijkheid geeft.”

PVDA dient bezwaar in tegen betonnering Groene Delle

Het openbaar onderzoek naar de kap van 23 ha natuurgebied in De Groene Delle werd geopend. “Wij dienen, samen met 2.000 boze burgers, bezwaar in tegen de plannen van Zuhal Demir (N-VA)”, zegt Kim De Witte (PVDA).

Vervang standbeeld Leopold II door anti-koloniaal kunstwerk

De PVDA vraagt om het standbeeld van Leopold II aan de Congostraat in Hasselt te vervangen door een anti-koloniaal kunstwerk. “Leopold II was een massamoordenaar. Het huidige informatiebord bij het standbeeld spreekt over ‘positieve en negatieve facetten’ van de kolonisatie en dat is totaal ontoereikend”, aldus PVDA-volksvertegenwoordiger Kim De Witte. “Wij stellen voor om in de plaats van het huidige standbeeld een nieuw kunstwerk te plaatsen en daarvoor een ontwerpwedstrijd te organiseren. Kunstenaars kunnen een voorstel doen om een anti-koloniaal kunstwerk te maken, al dan niet in confrontatie met het huidige standbeeld”.

Doe je mee?