Nieuws

Linkse partijen dienen samen resolutie in tegen kap Groene Delle

De linkse partijen Sp.a, Groen en PVDA leggen, op initiatief van deze laatste, samen een resolutie op tafel in het Vlaams parlement tegen de kap van De Groene Delle. “Minister Demir (N-VA) zegt in alle studio’s dat ze de natuur wil redden”, aldus Vlaams parlementslid Kim De Witte (PVDA). “Dat ze dan de daad ook bij het woord voegt en deze 23 hectare niet verloren laat gaan.”

Mijnwerkerspensioen nog niet in staatsblad: PVDA laakt “ondemocratische houding van Bacquelaine”

“We zijn zes weken verder sinds de wet op de correcte berekening van het mijnwerkerspensioen gestemd werd,” zegt federaal volksvertegenwoordiger Gaby Colebunders (PVDA). “Maar de regering heeft de wet nog altijd niet in het staatsblad gepubliceerd. De mijnwerkers zitten met veel vragen. Het is onduidelijk wanneer de pensioendienst zal beginnen met de nieuwe berekening van de pensioenen. Het ziet er naar uit dat het werk wel eens heel lang zou kunnen duren. Daarom eisen wij een duidelijke en redelijke deadline. We hebben al contact opgenomen met de federale pensioendienst en het kabinet van minister Bacquelaine, maar daar willen ze geen antwoord geven. Wij vragen daarom dat de minister naar het parlement komt en de mijnwerkers duidelijkheid geeft.”

PVDA dient bezwaar in tegen betonnering Groene Delle

Het openbaar onderzoek naar de kap van 23 ha natuurgebied in De Groene Delle werd geopend. “Wij dienen, samen met 2.000 boze burgers, bezwaar in tegen de plannen van Zuhal Demir (N-VA)”, zegt Kim De Witte (PVDA).

Vervang standbeeld Leopold II door anti-koloniaal kunstwerk

De PVDA vraagt om het standbeeld van Leopold II aan de Congostraat in Hasselt te vervangen door een anti-koloniaal kunstwerk. “Leopold II was een massamoordenaar. Het huidige informatiebord bij het standbeeld spreekt over ‘positieve en negatieve facetten’ van de kolonisatie en dat is totaal ontoereikend”, aldus PVDA-volksvertegenwoordiger Kim De Witte. “Wij stellen voor om in de plaats van het huidige standbeeld een nieuw kunstwerk te plaatsen en daarvoor een ontwerpwedstrijd te organiseren. Kunstenaars kunnen een voorstel doen om een anti-koloniaal kunstwerk te maken, al dan niet in confrontatie met het huidige standbeeld”.

Laat werknemers VCST Sint-Truiden nu niet vallen

Vandaag maakte VCST in Sint-Truiden bekend dat ze 171 jobs willen schrappen. Dat terwijl het bedrijf in haar laatste boekjaar nog 15 miljoen euro winst maakte en een eigen vermogen heeft van 120 miljoen euro. “Er wordt nu wel heel snel gekeken naar de werknemers. Zijn er geen andere mogelijkheden”, vraagt federaal volksvertegenwoordigers Gaby Colebunders (PVDA) zich af. “Waarom het systeem van arbeidsduurvermindering, zoals dat nu al bestaat voor oudere werknemers bij VCST, niet verder uitbreiden?”

De PVDA bedankt werknemers Borealis voor geboorte mondmaskers

De PVDA bedankt vandaag de werknemers van Borealis Polymers in Beringen met suikerbonen. In dat bedrijf wordt één van de belangrijkste grondstoffen voor mondmaskers gemaakt en verspreid over heel Europa. “Je kan zeggen dat ze hier geboren worden”, grapt Gaby Colebunders, federaal volksvertegenwoordiger. “We leveren de belangrijkste grondstoffen aan heel Europa, maar slagen er niet in om mondmaskers te laten produceren op eigen bodem”.

PVDA Lommel verzamelt tweedehands laptops voor thuisonderwijs

Vrijdag heropenden een deel van de scholen. Maar de meeste leerlingen zullen tot het einde van het schooljaar thuis afstandsonderwijs blijven volgen. "Heel wat leerlingen uit kansarme gezinnen zitten nog steeds thuis zonder eigen laptop. Zij hebben moeite de online lessen te volgen. Om hen te ondersteunen, besloten we zelf op zoek te gaan naar laptops. We lanceerden een oproep op Facebook om ongebruikte laptops te schenken. Op korte tijd verzamelden we zo al tien laptops voor leerlingen die het nodig hebben", vertelt Sooi Van Limbergen, PVDA-gemeenteraadslid in Lommel.

PVDA deelt mondmaskers uit aan treinreizigers

De PVDA zal op vrijdag 15 mei mondmaskers uitdelen aan reizigers aan het station van Hasselt. “Sinds 4 mei is het dragen van een mondmasker op het openbaar vervoer verplicht. Maar nog niet iedereen heeft een mondmasker. De NMBS stelt ze dan ook ter beschikking, maar die mondmaskers kosten 15 euro per stuk. Een belachelijk hoge prijs dus, als PVDA vragen we ons dan ook af hoe het mogelijk is dat vele ketens de mondmaskers wel te koop kunnen aanbieden aan absurde prijzen, maar onze eigen overheid er maar niet in slaagt om voldoende maskers aan te kopen”, zegt Gaby Colebunders, volksvertegenwoordiger voor de PVDA in het federaal parlement.

PVDA tevreden met vernietiging uitbreidingsvergunningen Remo

De Limburgse Milieukoepel haalt tweemaal gelijk in het Remodossier. Eerst werd de milieuvergunning van voormalige minister Schauvliege op 4 mei vernietigd door de Raad van State. En op 8 mei werd de stedenbouwkundige vergunning die verleend werd door de Limburgse deputatie geschorst door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. “Dit is een overwinning voor de Milieukoepel en de buurtbewoners. Jarenlang al voeren zij actie tegen de uitbreiding van het stort in woon- en natuurgebied. Remo kan de uitbreiding van het strot niet verderzetten. Wij blijven erop toezien dat Machiels niet een volgende vergunning probeert binnen te halen”, zegt Jef Lingier voorzitter van PVDA Houthalen-Helchteren.  

Ook regering Jambon gaat onderwijs in Limburg niet verbeteren

De onderwijskansen in Limburg zijn amper verbeterd de afgelopen vijf jaar. Nog steeds gaan meer leerlingen naar het BSO dan in de rest van Vlaanderen en ligt de doorstroming naar het hoger onderwijs onder het Vlaams gemiddelde. “Ook de maatregelen van de huidige regering bieden weinig perspectief op verbetering voor de komende vijf jaar”, zegt Kim De Witte (PVDA), lid van de commissie Onderwijs in het Vlaams Parlement.

Dit is jouw beweging