Vervang standbeeld Leopold II door anti-koloniaal kunstwerk

De PVDA vraagt om het standbeeld van Leopold II aan de Congostraat in Hasselt te vervangen door een anti-koloniaal kunstwerk. “Leopold II was een massamoordenaar. Het huidige informatiebord bij het standbeeld spreekt over ‘positieve en negatieve facetten’ van de kolonisatie en dat is totaal ontoereikend”, aldus PVDA-volksvertegenwoordiger Kim De Witte. “Wij stellen voor om in de plaats van het huidige standbeeld een nieuw kunstwerk te plaatsen en daarvoor een ontwerpwedstrijd te organiseren. Kunstenaars kunnen een voorstel doen om een anti-koloniaal kunstwerk te maken, al dan niet in confrontatie met het huidige standbeeld”.

Deze week werd het standbeeld van Leopold II in Hasselt, net als in andere steden in ons land, beklad door activisten. De PVDA plaatst daarom opnieuw haar programmapunt op de agenda van de Hasseltse gemeenteraad. “Overal ter wereld mobiliseren duizenden mensen tegen racisme en discriminatie”, zegt De Witte. “Welk signaal geven we als stad als standbeelden van Leopold II zo prominent een plaats blijven krijgen in het straatbeeld?”, vraagt De Witte.  

Twee jaar geleden plaatste de stad Hasselt een infobord bij het gecontesteerde standbeeld aan het Kolonel Dusartplein. Op het bord lezen we: ‘Vandaag kijken we liever genuanceerd en met een kritische blik naar de koloniale politiek met al haar positieve en negatieve facetten’. “Dat is wel heel mager. Monumenten die verwijzen naar het bloedige Belgische koloniale verleden moeten veel beter geduid worden. Er zou toch echt moeten staan dat er in Congo een genocide is gebeurd. Maar dat wordt nu onder de mat geveegd”, aldus De Witte. “Er is meer nodig dan louter ‘betreuren van de vele doden’ die Leopold II op zijn geweten heeft. Een parkeerboete kun je betreuren, een standbeeld voor een massamoordenaar moet je gewoon slopen.”

De PVDA stelt voor om het standbeeld te vervangen door een anti-koloniaal kunstwerk dat de aandacht vestigt op de misdaden van Leopold II. “Het standbeeld hoeft daarvoor niet noodzakelijk te verdwijnen, de kunstenaar kan het standbeeld, of de restanten ervan, op artistieke wijze in het nieuwe werk opnemen”, stelt De Witte. “We moeten de koloniale misdaden niet verzwijgen maar wel bestrijden met een nieuw verhaal van hoop, gelijkheid en solidariteit”. Met een open kunstwedstrijd wil de PVDA ook jonge kunstenaars artistieke kansen geven.