Skip to content

PVDA verzet zich tegen beslissing voor zandwinning in Kauliller bossen

PVDA verzet zich tegen beslissing voor zandwinning in Kauliller bossen

Gemeente Bocholt keurde donderdagavond de plannen voor zandwinning definitief goed, ondanks 4.000 bezwaarschriften en de vele acties van milieuorganisaties, de PVDA en Groen. “Onder druk van de actiegroepen hebben de zandbaronnen een vierde van de oppervlakte moeten opgeven. Wij voeren nu verder actie om de andere 120 hectare waardevol bos en natuur te redden”, zegt Luc Ectors, huisarts en voorzitter van PVDA Noord-Limburg. 

Ondanks de 4.000 bezwaarschriften en de stromen kritiek, keurt Bocholt nu toch de zandwinning goed. ‘Om de vervuilde grond te saneren’, luidt het. “Saneren? Daar gaat het helemaal niet om”, zegt Luc Ectors. “Het grootste deel van de gronden zijn door NV Kaulindus van de vroegere buskruitfabriek PRB voor een spotprijs aangekocht. In ruil voor deze lage prijs, moesten ze de grond saneren. Dat is na 30 jaar nog steeds niet gebeurd. Loze beloften dus.”

De laatste tien jaar is er zicht op winstgevende zandontginning. De eigenaar van de oude PRB-gronden nv Kaulindus, met voorzitter Luc Deconinck (N-VA), wil de gronden laten ontginnen. Ook Kempische Zandgroeven Winters wil zijn activiteiten verderzetten in natuurgebied in Kaulille. Met zand valt veel geld te verdienen. Dat toont de steenrijke familie Emsens die een wereldimperium heeft opgebouwd met het witte goud uit de Kempen. 

Bocholt beweert dat zandwinning nieuwe mogelijkheden zal brengen voor de gemeente. “De zandwinning zal enkel mogelijkheden brengen voor de zandbaronnen, niet voor de omwonenden”, aldus Luc Ectors. “Er zal zeker niet meer groen komen, zoals de gemeente beweert. Eerst wordt het bestaande bos gekapt, dan zullen er 30 jaar lang camions af en aan rijden. Daarna worden nieuwe aanplantingen beloofd. Maar die zullen minder oppervlakte beslaan én het duurt zeker 100 jaar voor het bos ecologisch even waardevol is als het huidige”. 

“Hoe geloofwaardig is die herbestemming als nv Kaulindus nu al 30 jaar de afspraak om te saneren niet is nagekomen? Of als je kijkt naar de achtergelaten put door Winters in Kaulille? Daar loop je na 20 jaar nog steeds over een stort van staal en beton.” 

Naast meer groen, belooft de gemeente meer inkomsten. “Dat valt niet te controleren, want er is nul transparantie over het financiële plaatje”, gaat Luc Ectors verder. “Wie betaalt de vele infrastructuurwerken aan wegen en kanaal? Wie betaalt de nabestemming? Daarover blijft het oorverdovend stil. Wij vrezen dat de kosten voor de gemeenschap zijn en de baten voor de zandbaronnen.”

Natuurgebied mag geen ontginningsgebied worden.Stel alle Kauliller bossen als natuurgebied open voor de bevolking, voor de jeugd en voor de kinderen. Zo bouwen we aan kwaliteitsvolle recreatie met respect voor de biodiversiteit. We roepen alle inwoners van Bocholt en omstreken op om een affiche op te hangen en onze nieuwe informatiefolder te helpen verspreiden. Zo houden we samen de zandwinning tegen”, besluit Luc Ectors.