Skip to content

PVDA tevreden met vernietiging uitbreidingsvergunningen Remo

PVDA tevreden met vernietiging uitbreidingsvergunningen Remo

De Limburgse Milieukoepel haalt tweemaal gelijk in het Remodossier. Eerst werd de milieuvergunning van voormalige minister Schauvliege op 4 mei vernietigd door de Raad van State. En op 8 mei werd de stedenbouwkundige vergunning die verleend werd door de Limburgse deputatie geschorst door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. “Dit is een overwinning voor de Milieukoepel en de buurtbewoners. Jarenlang al voeren zij actie tegen de uitbreiding van het stort in woon- en natuurgebied. Remo kan de uitbreiding van het strot niet verderzetten. Wij blijven erop toezien dat Machiels niet een volgende vergunning probeert binnen te halen”, zegt Jef Lingier voorzitter van PVDA Houthalen-Helchteren.  

“Wij willen de Limburgse Milieukoepel en de buurtbewoners van het Remostort feliciteren voor deze overwinning en voor hun volgehouden strijd. Maar laat ons niet te vroeg victorie kraaien. De firma Machiels die het stort uitbaat, zit er niet mee verlegen nieuwe vergunningen aan te vragen. Dat gebeurde in het verleden al acht keer”, waarschuwt Jef Lingier. “We rekenen nu op het gezond verstand van huidig milieuminister Zuhal Demir. Zet nu eindelijk een punt achter dit onwelriekend dossier, nu er een juridisch einde kan aan gebreid worden.”

De buurtbewoners die rond het stort wonen, leven al jaren in de geurhinder met risico's voor hun gezondheid. Zij deden honderden meldingen van geurhinder. Sommige buurtbewoners klagen over hoofdpijn en hadden zelfs braakneigingen wanneer de stankgolven binnen in huis kwamen. “De buurtbewoners organiseerden al talloze acties. Vorige jaar kwamen ze met tachtig naar de gemeenteraad om de burgemeester tot actie te dwingen. Ze schreven open brieven naar de toezichtscommissie, organiseerden buurtvergaderingen en schreven de minister aan. Het was David tegen Goliath. Wij zijn blij met deze beslissing. Want een stort naast een woonwijk kan gewoon niet. Industrieel afval hoort thuis op een stort op een industrieterrein, ver weg van bewoning, ver weg van de natuur. Wij zullen dit dossier blijven opvolgen”, aldus Lingier.