Acht maanden na de eerste lockdown heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) er nog steeds niet voor gezorgd dat elke leerling afstandsonderwijs kan volgen. Hij belooft 15.000 laptops, maar de scholen kunnen die zelf niet betalen. “Zolang Weyts dit probleem niet met beide handen vastpakt, gaan we door met het inzamelen van laptops om ze te verdelen onder leerlingen die er geen hebben. Vandaag brengen we tien laptops en PC’s naar een Truiense school die 40 laptops nodig heeft. Die school wacht nog steeds op 25 laptops die door Weyts beloofd werden tijdens de eerste lockdown”, zegt Kim De Witte, volksvertegenwoordiger en onderwijsspecialist van de PVDA.  

De tweede coronagolf raast door het land. Een deel van de scholieren moet na het verlengde herfstverlof weer thuis les volgen. Maar nog steeds hebben niet alle leerlingen thuis een laptop of PC. Ben Weyts (N-VA) beloofde 15.000 ‘gratis’ laptops voor kwetsbare kinderen, die scholen zelf van hun kleine ICT-budget van volgend jaar moeten betalen. Heel wat scholen hadden al andere plannen met dat budget: aanschaffen van broodnodig digitaal lesmateriaal, ICT-ondersteuning, ICT-materiaal op school. De budgetten worden wel verhoogd, maar zijn nog ruim onvoldoende om de digitalisering in elke school in te zetten. Veel armere scholen trekken dan ook hun aanvragen voor laptops weer in, omdat ze zich de laptops niet kunnen veroorloven. 

“De digitale kloof is enorm. Dat horen we elke dag opnieuw bij onze leden en onze 3.000 patiënten van Geneeskunde voor het Volk in Genk en Lommel”, zegt Kim De Witte. “Door het afstandsonderwijs is de leerachterstand toegenomen. De ongelijkheid is enorm: leerlingen zonder laptop en leerlingen in kleine appartementen zonder goede leeromgevingen hebben natuurlijk veel meer achterstand opgelopen.”

Minister Weyts verdeelde sinds de eerste lockdown 12.000 tweedehands laptops en belooft er nu nog eens 15.000 nieuwe. Maar de nood is veel groter. Professor Ides Nicaise van de KU Leuven berekende dat er 45.000 laptops nodig zijn. Dan zou elk gezin er minstens eentje hebben. Indien we alle leerlingen een laptop willen geven, zouden er volgens Nicaise maar liefst 270.000 exemplaren nodig zijn. 

“In heel het land zamelen onze lokale PVDA-afdelingen laptops in (zie hier). Bedrijven, verenigingen, particulieren: iedereen die een laptop op overschot heeft, kan die bij ons inleveren. Vrijwilligers met kennis van zaken brengen de computers in orde. We verdelen de laptops aan scholen die er erg nood aan hebben. Wij hopen dat Ben Weyts dit probleem nu eindelijk serieus neemt en ervoor zorgt dat álle leerlingen thuis les kunnen volgen als dat nodig is. Zolang dit niet is opgelost, blijven wij laptops inzamelen. Want onderwijs is een basisrecht, geen voorrecht”, besluit De Witte.  

PRAKTISCH

Contactadres voor laptops: [email protected] Wij zorgen ervoor dat alle gegevens worden gewist, het toestel gebruiksklaar wordt gemaakt en terecht komt bij leerlingen die er nood aan hebben.

Heb je geen laptop maar wil je het project wel steunen? Elke gift is welkom. Storten kan op rekening van PVDA Hasselt, BE 84 0018 7540 3959, met vermelding "Laptopproject Limburg". Met de steun kopen wij onderdelen voor de laptops die wat herstelling nodig hebben.