De PVDA bedankt werknemers Borealis voor geboorte mondmaskers

De PVDA bedankt vandaag de werknemers van Borealis Polymers in Beringen met suikerbonen. In dat bedrijf wordt één van de belangrijkste grondstoffen voor mondmaskers gemaakt en verspreid over heel Europa. “Je kan zeggen dat ze hier geboren worden”, grapt Gaby Colebunders, federaal volksvertegenwoordiger. “We leveren de belangrijkste grondstoffen aan heel Europa, maar slagen er niet in om mondmaskers te laten produceren op eigen bodem”.

“Veel burgers hebben nog geen eigen mondmasker en de beloofde maskers van de overheid zijn nog steeds niet allemaal geleverd. In verschillende Europese landen, zoals Frankrijk en Duitsland, is de overheid erin geslaagd om de productie van mondmaskers op industriële schaal in eigen land te organiseren, met een plan om op korte termijn volledig onafhankelijk te zijn van import. In België zijn vijf ministers bevoegd voor mondmaskers, maar toch slagen we er niet in ze zelf te produceren”, hekelt Gaby Colebunders (PVDA).

“We hebben nochtans de bedrijven en de technologie voorhanden. En we hebben een heel grote troef: de grondstoffen. Polypropyleen, de basisgrondstof om meltdown (fixerend textiel) te maken, wordt geproduceerd bij Borealis in Beringen. Dat is genoeg voor vele miljoenen mondmaskers. Die grondstof gaat echter volledig naar het buitenland. Wat houdt ons tegen om de productieketen in eigen land georganiseerd te krijgen, zodat we in de toekomst niet meer afhangen van malafide traders en speculanten”, vraagt Colebunders.

Begin maart vroeg minister van Volksgezondheid De Block (Open VLD) zich al af of we “misschien de reconversie van de Belgische bedrijven zouden moeten bekijken”. Maar op twee lokale initiatieven na – Waals en federaal – bleef het bij woorden zonder daden. Ook Vlaanderen laat het initiatief volledig aan de markt over. “Niet de taak van de overheid”, zegt minister-president Jan Jambon (N-VA). En dus gebeurt er niets. Maar met de versoepeling van de quarantainemaatregelen zal de vraag naar mondmaskers alleen maar toenemen. We moeten vermijden dat we de komende maanden en zelfs jaren afhankelijk blijven van import die in het honderd loopt.

Daarom delen we met de PVDA symbolisch suikerboontjes uit aan de werknemers van Borealis. Zij liggen helemaal aan het begin – de geboorte – van de productieketen. “Laat de overheid zijn verantwoordelijkheid nemen en de grondstoffen verwerken zodat we ook de geboorte kunnen vieren van onze volwaardige Belgische mondmaskers. Zo kunnen we het gevecht aangaan tegen het virus bij een mogelijke tweede uitbraak”, besluit Colebunders.

Meteen na de actie in Beringen stelt Colebunders hierover een vraag in de Kamer aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die medeverantwoordelijk is voor de productie en bedeling van stoffen mondmaskers.