Skip to content

PVDA schenkt voedselpakketten aan Houthalense Weggeefwinkel

PVDA schenkt voedselpakketten aan Houthalense Weggeefwinkel

Gisteren gaven leden van de PVDA in Houthalen-Helchteren enkele pakketten met voedsel af aan de Weggeefwinkel op de Koolmijnlaan in Houthalen. "Hiermee willen we onze solidariteit tonen met mensen die het moeilijk hebben in deze coronacrisis. En we willen een signaal geven aan de overheid om de groeiende armoede in ons land nu eindelijk structureel aan te pakken”, zegt senator Ayse Yigit (PVDA).

Jakke Corvers, de trekkende kracht achter de Weggeefwinkel: "Met corona hebben veel mensen schrik om buiten te komen en toch zien we hier elke week nog 200 mensen over de vloer komen. Iedereen krijgt hier ook vlees of vis. Voor de moslims zorgen we voor halal-producten. We behandelen iedereen met respect, ongeacht hun afkomst of geloof. Iets kunnen weggeven doet goed aan het hart. Ik word er zelf gelukkig van. Het kruipt in de kleren. Toch kan ik er niet mee stoppen.”

De coronacrisis snijdt diep. Veel gezinnen zien hun inkomen slinken of volledig wegvallen. Dat merken ook de armoedeorganisaties, voedselbanken en OCMW’s. Voedselbanken zien het aantal hulpbehoevenden met 20 procent toenemen. Het zijn veel nieuwe armen, mensen die ze eerder nog niet zagen, maar die nu voedsel, kledij of een dak boven hun hoofd nodig hebben. Meer jongeren, alleenstaanden en studenten. Het aantal mensen dat een leefloon aanvraagt bij het OCMW, steeg in de eerste helft van dit jaar al met vijf procent. En dat zal enkel toenemen als gevolg van de coronacrisis.

“Met onze actie willen we solidariteit tonen met mensen die het erg moeilijk hebben tijdens deze crisis. We willen helpen waar we kunnen. Maar we willen ook tonen dat het anders kan. Deze crisis treft niet iedereen op dezelfde manier. De 100 rijkste Europeanen bezitten 120 miljard euro méér dan voor de coronacrisis. En tegelijk moeten steeds meer mensen beroep doen op voedselhulp. Hoe is dat mogelijk? Wij vragen de overheid werk te maken van structurele armoedebestrijding en het verlies aan inkomen door corona voor gezinnen te compenseren. Met een miljonairstaks komen we al een heel eind om dat te bekostigen”, besluit Yigit.