Skip to content

PVDA Limburg brengt virtuele knuffels naar personeel Sint-Trudoziekenhuis

PVDA Limburg brengt virtuele knuffels naar personeel Sint-Trudoziekenhuis

Na de zware corona-uitbraak in het Sint-Trudoziekenhuis wil de PVDA het personeel steunen. “Het zorgpersoneel levert al maandenlang enorme inspanningen. Ze hebben meer dan ooit warmte nodig. Daarom staan we hier vandaag met kaarsen en ‘virtuele’ knuffels. Met deze nieuwe uitbraak wordt een groot deel van het personeel op technische werkloosheid gezet. Daardoor vallen ze plots op 70 procent van hun loon. Dit is mensen als voorwerpen behandelen. Dit kan echt niet”, vindt PVDA-volksvertegenwoordiger Kim De Witte. 

Sinds enkele dagen is de zorg in het Sint-Trudoziekenhuis beperkt tot het minimum. Alle niet-dringende zorg is uitgesteld. Daarmee is een groot deel van het personeel plots op technische werkloosheid gezet. “Het is natuurlijk goed dat het ziekenhuis de uitbraak snel onder controle wil krijgen. Maar de regeling van technische werkloosheid die de regering in de coronacrisis invoerde, is geen goede oplossing. Het personeel valt nu op 70 procent van hun loon. En daarnaast valt ook de verloning voor extra prestaties (nacht en weekend) weg. Dit maakt het financieel heel zwaar”, legt De Witte uit. 

De lange coronagolven maken het leven in het ziekenhuis bijzonder zwaar. “Het werk is enorm flexibel, continu moeten inspringen voor collega’s die ziek vallen, jonge collega’s zien rondlopen met symptomen van burn-out. De onmacht voelen, de druk om zelf niet ziek te vallen, nooit met meer dan twee samen eten, waardoor de teams heel moeilijk kunnen binden, enz. Al die inspanningen moeten beloond worden. Door erkenning, door respect en door een correcte behandeling, ook financieel”, aldus Kim De Witte. Daarom vraagt de PVDA loonbehoud voor al het personeel van het Sint-Trudoziekenhuis.

Het zorgpersoneel heeft ook perspectieven nodig om het werk te kunnen volhouden. De PVDA vraagt aan minister Frank Vandenbroucke om snel onderhandelingen te starten rond nieuwe personeelsnormen in de ziekenhuissector. “Er moet een einde komen aan de eindeloze flexibiliteit. Die maakt het personeel kapot. Ze sprinten elke dag. Nu is het de beurt aan de regering om hetzelfde te doen”, besluit De Witte.