Skip to content

Sooi Van Limbergen trekt de lijst in Lommel

Sooi Van Limbergen trekt de lijst in Lommel

Zaterdag 24 augustus stelt de Lommelse afdeling van de PVDA haar volledige lijst en speerpunten voor op haar startfeest “PVDA zomert”. Sooi Van Limbergen wordt lijsttrekker voor de PVDA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Huisarts Jasmijn Mertens staat op de tweede plaats. Sooi zetelt momenteel al voor de PVDA in de gemeenteraad. “Met een sterke en diverse lijst willen we voor een tweede zetel gaan. De PVDA zit immers in de lift en daarom willen we in Lommel onze zetels verdubbelen”, zegt Sooi Van Limbergen.

Sooi is sinds 2014 gemeenteraadslid voor de PVDA. In het dagelijks leven werkt hij als arbeider-heftruckchauffeur. Op de gemeenteraad pleit hij onder andere voor betaalbaar wonen, mobiliteit, dienstverlening en verkeersveiligheid. “Onze stad wordt voor steeds meer mensen te duur om een woning te kopen of te huren. Wij willen dat de stad haar verantwoordelijkheid neemt en het aanbod van betaalbare en sociale woningen uitbreidt”, aldus Sooi Van Limbergen. 

Een ander probleem in Lommel is het aantal bankautomaten. “Nu is er één cash-punt waardoor Lommelaars grote afstanden moeten afleggen om aan hun eigen geld te geraken”, vervolgt Sooi. Tijdens de gemeenteraad stelde Sooi voor dat de stad zelf een bankautomaat zou plaatsen net zoals in Wevelgem al is gebeurd. Maar het stadsbestuur ging hier niet op in. Nog een pijnpunt voor Lommel is het verdwijnen van de lijn 180, de snelbus naar en van Hasselt. Een rit duurt nu gemakkelijk 20’ langer en bovendien zit de bus nu propvol met alle gevolgen van dien voor de pendelaars en studenten.

Jasmijn Mertens (35 jaar) is werkzaam als arts bij Geneeskunde voor het Volk. Als moeder van twee weet zij hoe belangrijk een goede kinderopvang is. Op haar werk komt zij in contact met jonge of toekomstige ouders die in de problemen zitten bij het vinden van een plek in de kinderopvang. Daarom wil zij zich inzetten voor een betaalbare en kwalitatieve kinderopvang in Lommel. Toen eind 2022 in Lommel nog twee kinderdagverblijven moesten sluiten, bleek hoe belangrijk dit is.

Voor een stad op mensenmaat

De linkse partij wil weg van de huidige visie op de stad, die van een stad op centenmaat die alleen maar de commerciële belangen dient. De PVDA wil een stad op mensenmaat. Een stad die tegemoetkomt aan de behoeftes van de inwoners. “Luisteren naar de mensen, dat zit in ons DNA. Wij trekken regelmatig de wijken in en staan op de markt. "Daar zetten we onze voelsprieten op en horen we waar de Lommelaren van wakker liggen,” vertelt Sooi. “Ter voorbereiding van de verkiezingen deden we een Grote Bevraging. We vroegen 1000 Lommelaren naar hun mening. Daaruit bleken enkele thema’s duidelijk als prioriteit naar voren te komen: betaalbaar wonen, dienstverlening en openbaar vervoer”.

Een stem voor de PVDA is een kritische stem in de gemeenteraad die het opneemt voor de gewone Lommelaar. Dat is veel meer waard dan een extra zetel voor de CD&V, N-VA, Vooruit of Open VLD. "Wij willen immers een echt sociaal beleid, een warme stad op mensenmaat voor alle Lommelaars," aldus Sooi.

Naast de bovenstaande speerpunten zet de PVDA ook in op andere belangrijke thema’s. Denk hierbij aan de strijd tegen de commercialisering van de zorgsector. In veel steden en gemeenten, ook in Lommel, zien we dat zorginstellingen steeds vaker worden overgenomen door private bedrijven, die winst boven zorg plaatsen. Sooi en Jasmijn willen dit tij keren en streven naar een zorgmodel dat uitgaat van de noden van de patiënten en niet van de winstmarges. Dit betekent onder andere dat ze pleiten voor meer publieke zorginstellingen en betere arbeidsvoorwaarden voor zorgpersoneel.

Daarnaast heeft de PVDA een duidelijke visie op duurzaamheid en milieu. “Lommel is een groene stad, maar er is nog veel werk aan de winkel als het gaat om het klimaat,” zegt Sooi. De partij wil dat de stad meer inzet op duurzame energie, openbaar vervoer, en groene ruimten. Dit zijn essentiële stappen om de klimaatverandering tegen te gaan en tegelijkertijd de levenskwaliteit in de stad te verbeteren.

Het startfeest van de PVDA, “PVDA zomert”, zal ook een gelegenheid zijn om nieuwe mensen te betrekken bij de partij. “We willen een beweging opbouwen die breder is dan de traditionele politiek. Een beweging die mensen samenbrengt en samen met hen op zoek gaat naar oplossingen,” aldus Jasmijn. “Dat is wat de PVDA onderscheidt van de andere partijen: wij staan niet aan de zijlijn te kijken, maar betrekken de mensen actief bij de politiek.”

Met Sooi Van Limbergen als lijsttrekker en Jasmijn Mertens op de tweede plaats, heeft de PVDA in Lommel een team dat zowel ervaring als vernieuwing in huis heeft. Samen gaan ze de uitdaging aan om van Lommel een stad op mensenmaat te maken, waar iedereen meetelt en waar de politiek weer ten dienste staat van de mensen. De komende maanden zal de partij zich volop inzetten om deze boodschap te verspreiden en zo veel mogelijk Lommelaren te overtuigen van hun visie.

 

Volledige lijst van Lommel

 
  1. Sooi Van Limbergen, 57, Lommel-Centrum, operator, heftruckbestuurder, Gemeenteraadslid

  2. Jasmijn Mertens, 35, Gelderhorsten, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk, mama van twee

  3. Stijn Van Endert, 47, Lommel-Centrum, leraar, ACV-delegee, martial arts

  4. Sarah Maesen, 25, Lommel-Centrum, huisarts Geneeskunde voor het Volk, Palestina-activist

  5. Fatoumata Diallo, 41, Balendijk, naaister, uitgaan met vrienden en familie

  6. Nadia Chahboun, 59, Balendijk, huisvrouw, koken en wandelen

  7. Sofie Vromans, 41, Centrum, business manager, wandelen met de honden, sociaal genieten

  8. Benny Ahlers, 73, Kolonie, gepensioneerd, auteur en columnist

  9. Jaak Vandendries, 57, Centrum, vrijwilliger bij PVDA, fotograaf, verslaggever onlinekrant

  10. Kadir Birinci, 39, Balendijk, arbeider, actief bezig zijn

  11. Marina Fonteyn, 64, Kerkhoven, administratief bediende GVHV Lommel

  12. Ekrem Ak, 35, Barrier, shiftsupervisor, voetbal

  13. Cor Wevers, 76, Werkplaatsen, gepensioneerd, fietsen, lezen, 2 kleinkinderen verwennen

  14. Sonja Roozen, 58, Barrier, winkelbediende, trotse oma

  15. Dirk Schoofs, 68, Centrum, gepensioneerde schooldirecteur, koken, muziek en vogelliefhebber

  16. Nancy Anthoni, 60, Werkplaatsen, verpleegkundige bij GVHV, bezige bij

  17. Mariam Diallo, 55, Balendijk, huishoudhulp, zwemmen en koken

  18. Serge Vromans, 48, Kerkhoven, arbeider, muzikant

  19. Unzile Ak, 20, Barrier, student maatschappelijk werk, wandelen

  20. Patrick Lenaerts, 65, Kerkhoven, gepensioneerd, vrolijke wandelaar

  21. Gerda Troff, 71, Kolonie, schrijfster in spé, geschiedenis, familie

  22. Chloë Paradijs, 21, Centrum, horecabediende, promoteam bad habitz, helpen op evenementen

  23. Erik Machielsen, 57, Barrier, logisitek medewerker, hobbykok en hondenvriend

  24. Ludwig Vandenbruel, 64, Centrum, gepensioneerde postbode, voormalig afgevaardigde ACOD

  25. Jean Leppens, 77, Centrum, gepensioneerde bakker en metaalarbeider, vrijwillige duizendpoot

  26. Charlotte Duivis, 19, Centrum, student taal-en letterkunde, boekenwurm, activist

  27. Fred Janssens, 74, Heeserbergen, gepensioneerde bewakingsagent, muziek en gitaar spelen

  28. Suzy Verhoft, 66, Centrum, gepensioneerde bediende, lezen fietsen en wandelen

  29. Staf Henderickx, 75, Kattenbos, huisarts, schrijver en scheidsrechter