Skip to content

PVDA Sint-Truiden schenkt keukengerei aan slachtoffers van de overstromingen in Luik

PVDA Sint-Truiden schenkt keukengerei aan slachtoffers van de overstromingen in Luik

“De Truienaar is duidelijk solidair met de slachtoffers van de overstromingen in de naburige provincie Luik”, zegt Lizzy Vandenrijt, voorzitter van PVDA Sint-Truiden. “Erg veel Truienaars gingen in op onze oproep om kleine elektronische keukentoestellen en kookmateriaal te schenken aan de getroffen mensen de Vesdervallei. Heel wat mensen staan daar voor een donkere winter en kunnen dit eindejaar zo’n opsteker zeker gebruiken. Toen we vrijdag de eerste lading spullen gingen uitdelen, konden we dan ook op veel blije gezichten rekenen. Zo wordt de solidariteit tussen Vlaanderen en Wallonië plots voelbaar. Het is ook duidelijk dat zowel de federale als Waalse overheid tekortschieten in de ondersteuning van de slachtoffers.”

Tweemaal per week vertrekt er een Limburgs SolidariTeam op initiatief van de PVDA naar het getroffen gebied om verse soep uit te delen aan de slachtoffers van de overstromingen. Ook vanuit andere provincies vertrekken teams van de PVDA naar de getroffen gemeenten van de Vesdervallei. Dit keer ging PVDA Sint-Truiden mee om de ingezamelde spullen uit te delen aan wie deze nodig had.

“Een warme tas soep steekt een hart onder de riem. Vijf maanden na de ramp voelen veel slachtoffers van de overstromingen zich in de steek gelaten door de overheid. Heel wat mensen stellen het nog steeds zonder bewoonbare woning. Tijdens deze soepbedelingen legt de PVDA haar oor te luister bij de slachtoffers. Wat zijn hun meest dringende noden? Voelen zij zich voldoende ondersteund door de regeringen in ons land?”, gaat Vandenrijt verder.

“Uit deze bevragingen leerden we dat de slachtoffers erg hoge stroomkosten hebben bij het renoveren en ontvochtigen van hun woning. Daarom eisen we de komende wintermaanden gratis stroom voor de slachtoffers. Met ingezameld giften huurde de PVDA ook zelf eerder al 25 industriële luchtontvochtigers om mensen te helpen in hun strijd om hun woning te ontvochtigen. Maar zo’n machine vreet stroom”, aldus Vandenrijt.

“De komende donkere en koude maanden worden hoe dan ook erg zwaar voor de slachtoffers”, zegt Vandenrijt. “Daarom waren we blij dat we deze eindejaarsperiode wat mensen hun dag konden opfleuren met zaken als een microgolfoven of een volledige set kookpotten. Het is duidelijk dat de Vlamingen en Walen elkaar gevonden hebben in de heropbouw na deze crisis.”