Skip to content

PVDA laat bloedstalen buurtbewoners Terbiest testen op PFOS

PVDA laat bloedstalen buurtbewoners Terbiest testen op PFOS

PVDA Sint-Truiden laat, in samenwerking met Geneeskunde voor het Volk (GVHV), bloedstalen van buurtbewoners van Tenneco in Terbiest testen op PFOS. Het onderzoek gebeurt in samenwerking met professor Jacob De Boer, een autoriteit op vlak van PFOS-vervuiling. “Onze kinderen spelen hier in de tuin die mogelijks besmet is. We vragen de overheid om dit soort monitoring zelf in handen te nemen”, zegt Lizzy Vandenrijt, voorzitter van PVDA Sint-Truiden en inwoner van Terbiest.

“De resultaten van het onderzoek worden over een 2-tal weken verwacht”, zegt Lizzy Vanderijt. “We willen weten hoe groot de PFOS-waarden in onze tuinen juist zijn. Een steekproef bij buurtbewoners en werknemers is geen overbodige luxe, aangezien het probleem al tien jaar aansleept.”  

Sinds 2012 krijgt Tenneco elke twee jaar de toestemming van de provincie Limburg om verhoogde hoeveelheden PFOS uit te stoten, met mogelijke gevolgen op de gezondheid van de werknemers en buurtbewoners. Bij een onverwachte controle uit 2019 bleek dat het bedrijf maar liefst vijftig keer meer uitstootte dan de norm die in 2012 was vastgelegd.

“Het Truiense stadsbestuur heeft de omwonenden hier nooit op de hoogte van gebracht. De fabriek grenst nochtans aan een woonwijk”, aldus Vandenrijt, die hierover ook al een interpellatie deed op de Truiense gemeenteraad. “Tenneco is de grootste werkgever van de streek en moet hier zeker blijven. Maar zij moet ook ernstige inspanningen doen om de uitstoot van PFOS terug te dringen. De oplossing is bekend: een vervanging van bepaalde onderdelen van de chroomafdeling.”

“Wij onderzoeken de bloedstalen samen met professor Jacob De Boer”, zegt Stany Nimmegeers, coördinator van Geneeskunde voor het Volk in Limburg. “De Boer is een autoriteit op vlak van PFOS en kwam eerder al getuigen in de onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement. We zullen de resultaten zo snel mogelijk bekend maken.”