Skip to content

PVDA stuurt drie verkozenen uit Limburg naar Brussel

PVDA stuurt drie verkozenen uit Limburg naar Brussel

De PVDA is één van de winnaars van deze verkiezingen. De linkse partij verdubbelt het aantal verkozenen in het Vlaams parlement. In Limburg is zij de tweede grootste stijger. Naast Kim De Witte krijgt ook Ayse Yigit een zitje in de Kamer. Zij was onze We Are One-kandidaat van deze verkiezingen. Gaby Colebunders, die de vorige keer als We Are One-kandidaat optrad, is nu vanuit Limburg verkozen in het Vlaams parlement.

De PVDA gaat er flink op vooruit in Limburg. Federaal behaalt ze 9,1 procent, een stijging met 3,5 procent. Voor het Vlaams parlement behaalt ze 8,8 procent, een stijging met 3,1 procent. In Genk scoort de linkse partij 19,2 procent en is ze de grootste stijger.

Diep in de nacht werden ook de resultaten voor Wallonië duidelijk. “Onze We Are One-kandidate Ayse Yigit uit Houthalen-Helchteren, derde op de Kamerlijst in Henegouwen, is verkozen. Wij zijn een nationale partij en zetten kandidaten uit het Noorden van het land ook op plaatsen in het Zuiden en omgekeerd. Alle verkozenen vormen één fractie in het federale parlement”, legt Aurelie Decoene, voorzitter van PVDA Limburg, uit. “Onze fractie in de Kamer zal voortaan 15 zetels tellen en wordt daarmee de vierde grootste”.

Nationaal stijgen we van 566.000 naar 763.000 stemmen, of bijna 200.000 stemmen erbij. “Dit is het beste resultaat uit onze geschiedenis”, aldus Decoene. “In Limburg maken we een hele mooie sprong voorwaarts, voor de derde keer op rij. Nieuwe stemmen hebben we vooral gewonnen bij arbeiders, bij jongeren, bij studenten en in de brede diversiteit. Dat zijn allemaal mensen die écht verandering willen.”

De PVDA heeft de miljonairstaks op de politieke agenda gezet. “Wij hebben eerlijkere belastingen mee tot één van de thema’s van de verkiezingen gemaakt. En er zo voor gezorgd dat het niet alleen over migratie ging”, zegt Decoene. “Alle linkse partijen en verschillende rechtse partijen, waaronder de N-VA, hebben gezegd dat er een eerlijkere bijdrage moet komen van de grootste vermogens. Wij zullen die eis dan ook verder op tafel blijven leggen, in de Wetstraat en de Dorpstraat, zoals we gedaan hebben met het minimumpensioen van 1.500 € vóór en na de verkiezingen van 2019.”

Deze derde verkiezingsoverwinning op rij is een signaal van hoop. Het bewijst dat we links kunnen versterken met offensieve, linkse eisen. “Extreemrechts bestrijd je niet met een centrumrechts beleid. Wij zullen onze rol als locomotief op links dan ook verder opnemen, tegen de sociale afbraak en verdere verrechtsing”, besluit Decoene.