Skip to content

Marij Janssen wordt lijsttrekker in Maasmechelen

Marij Janssen wordt lijsttrekker in Maasmechelen
De PVDA van Maasmechelen stelt op zondag 18 augustus haar volledige lijst en speerpunten voor op haar startfeest “PVDA Zomert”. Marij Janssen wordt lijsttrekker voor de PVDA in Maasmechelen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hasan Palabiyik, 23 jaar, staat op de tweede plaats. “Bij de laatste parlementsverkiezingen behaalden we 16,4 procent. Met een diverse lijst en met speerpunten rond betaalbaar wonen, beter openbaar vervoer en de strijd tegen armoede willen we doorbreken in oktober”, zegt Aurelie Decoene, provinciaal voorzitter van PVDA Limburg.  
 
Marij, 64 jaar, werkte jarenlang als coördinator in de kinderopvang. Daar zag Marij de armoede toenemen. Kinderen die met lege boterhammendoos naar de opvang komen, is geen uitzondering meer. De strijd tegen kinderarmoede en meer investeringen in betaalbare en sociale woningen zijn voor haar dan ook de absolute prioriteit.  
 
Op de tweede plaats staat Hasan Palabiyik, 23 jaar, student toegepaste psychologie in Antwerpen. Hasan wil inzetten op de jeugd met meer investeringen in veilige speelplekken, zwemmogelijkheden en buurthuizen. “Marij en Hasan vullen elkaar goed aan. Net als de andere Maasmechelse kandidaten - arbeiders, opvoedsters, een thuiszorgmedewerker, huishoudhulp, bedienden, zelfstandigen, … - staan Hassan en Marij met hun beide voeten op de grond en weten zij wat er leeft in Maasmechelen”, alsnog Decoene. [zie gehele kandidatenlijst onderaan]     
 
Voor een gemeente op mensenmaat
 
De linkse partij wil weg van de huidige visie op de gemeente, die van een gemeente op centenmaat die alleen maar de commerciële belangen dient. De PVDA wil een gemeente op mensenmaat. Een gemeente die tegemoetkomt aan de behoeftes van de inwoners. “Luisteren naar de mensen, dat zit in ons DNA. Wij trekken regelmatig de wijken in en staan op de markten. Daar zetten we onze voelsprieten op en horen we waar de Maasmechelaars van wakker liggen,” vertelt Marij Janssen. “Ter voorbereiding van de verkiezingen deden we een Grote Bevraging. We vroegen 500 Maasmechelaren naar hun mening. Daaruit bleken enkele thema’s duidelijk als prioriteit naar voor te komen: betaalbaar wonen, de strijd tegen armoede en beter openbaar vervoer”.
 
Betaalbaar wonen staat bovenaan. “Wij willen betaalbare woningen voor elk budget. Projectontwikkelaars hebben nu alle vrijheid in onze gemeente. Zij bouwen woningen die de meeste Maasmechelaren niet kunnen betalen. Die woningen raken niet meer verkocht, terwijl er een tekort is aan betaalbare woningen. En de wachtlijst voor sociale woningen wordt alsmaar langer”, legt Marij Janssen uit. “De PVDA wil daarom in elk nieuwbouwproject één derde betaalbare woningen en één derde sociale woningen.”
 
Niet alleen de koopwoningen worden te duur. Ook de huurprijzen van heel wat woningen gaan door het dak. “Wij willen die prijzen begrenzen op basis van objectieve criteria zoals comfort, energieverbruik en aantal kamers. Zo schakelen we huisjesmelkers uit en zorgen we voor eerlijke huurprijzen”, alsnog Marij Janssen. 
 
Ook de strijd tegen armoede staat hoog op de agenda van de PVDA: “Meer dan één op vijf kinderen in Maasmechelen groeit op in armoede. Iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan. Het leefloon ligt nog steeds onder de Europese armoedegrens. De PVDA stelt voor om dat op te trekken boven de armoedegrens”, vervolgt Janssen. “We willen ook meer investeren in voldoende en betaalbare kinderopvang.”
 
Een volgend speerpunt is mobiliteit. “Wij willen investeren in het openbaar vervoer, in plaats van het verder af te breken. Vorig jaar zijn er veel haltes geschrapt. Scholieren, ouderen, werkenden zijn de dupe. Na 20 uur geraak je niet meer thuis met de bus. Tijd voor méér en beter busvervoer, ook in de wijken”, legt Marij uit. 
 
En tot slot willen we inzetten op de jeugd in Maasmechelen. “Kinderen veilig laten spelen, samen met hun vriendjes, is goed voor hun ontwikkeling. Wij willen dan ook meer speeltuintjes in de gemeente. We willen ook meer buurthuizen, als leuke ontmoetingsplekken voor jongeren en meer zwemgelegenheden”, zegt Marij Janssen.  
 
“De PVDA zit in de lift. In Maasmechelen haalden we een sterke score van 16,4 procent bij de laatste parlementsverkiezingen. Dat geeft uitzicht op een doorbraak in oktober. Een kritische stem in de gemeenteraad die het opneemt voor de gewone Maasmechelaar is veel meer waard dan een extra zetel voor de CD&V, OpenVld (Nieuw Blauw) of AdemM/N-VA. CD&V en OpenVld willen onze gemeente verder uitverkopen aan de hoogste bieder. Wij willen een echt sociaal beleid, een warme gemeente op mensenmaat voor alle Maasmechelaren”, besluit Janssen. 
 
 
De volledige lijst van de PVDA in Maasmechelen: 
 
  1. Marij Janssen, 64, Uikhoven, ex-coördinator buitenschoolse kinderopvang, keramist
  2. Hasan Palabiyik, 23, Eisden-Dorp, student toegepaste psychologie in Antwerpen
  3. Arturo Moro, 71, Mechelen-aan-de-Maas, arbeider op rust, muzikant, sociale geëngageerd
  4. Evelina Lino, 61, Eisden-Cité, opvoedster kinderopvang op rust, opmaken van meubels
  5. Filip Dams, 49, Vucht, thuiszorgmedewerker, fietst en wandelt graag
  6. Sonja Walczak, 53, Leut, bouwkundig tekenaar, asbestdeskundige, glazenier, duivenmelker
  7. Cesaré Moro, 60, Mechelen-aan-de-Maas, arbeider Scania, wandelt & fietst graag, motorrijder
  8. Miranda Pani, 49, Mechelen-aan-de-Maas, opvoedster
  9. Marleen Pannemans, 65, Vucht, invalititeit, bloemschikker
  10. Ivan Mezzini, 65, Eisden, gepensioneerd zelfstandige Ivan Videotheek Club
  11. Merlin Blackson, 54, Mechelen-aan-de-Maas, Huishoudhulp bij Helan en Mantelzorg (CM)
  12. Jean Pierre Voncken, 66, Opgrimbie, passie voor alternatieve geneeskunde, strijdt tegen armoede
  13. Gerda Plas, 71, Beerensheuvel, bediende op rust, wandelclub Bolster, zorgzame grootmoeder
  14. Hubert Fonteyne, 70, Boorsem, kwaliteitscontroleur & delegee op rust, schrijft kortverhalen
  15. Carla Moro, 41, Opgrimbie, leefgroep-, contextbegeleidster, hobby's: wandelen en muziek
  16. Hüseyin Haliscelik, 50, Mechelen-aan-de-Maas, arbeider en zorgzame vader
  17. Marianne Vranken, 36, Beerensheuvel, dierenvriend, interieurverzorgster
  18. Freddy Nachtegael, 63, Eisden-Cité, penitentiair bewakingsassistent op rust, biljart & leest graag
  19. Getrude Berger, 57, Mechelen-aan-deMaas, arbeidster, keramist
  20. Gerard Vranken, 63, Proosterbos, gepensioneerd mijnwerker, vrijwilliger
  21. Rosina Lino, 69, Eisden, casinomedewerker op rust, dierenvriend
  22. Abdul Hadi Borhani, 70, Mechelen-aan-de Maas, gepensioneerd chefkok
  23. Monica Di Pietro, 56, Mariahof, arbeidster, vakbondsafgevaardigde
  24. Elisabeth Jordens, 65, Eisden-Dorp, gepensioneerde arbeidster
  25. Eben Kyei Baffour, 38, Mariaheide, lasser, fitness- en voetbalfanaat
  26. Tobias Adryan, 34, Eisden, arbeider, boswandelingen, houtbewerker
  27. Rosalia De Gaetani, 67, Kaemelsheuvel
  28. Guiseppe Luppo, 76, Kaemelsheuvel
  29. Herman Veulemans, 74, Beerensheuvel, gepensioneerd bediende, leest en wandelt graag