Skip to content

Kim De Witte en Ayse Yigit lijsttrekkers voor PVDA Limburg

Kim De Witte en Ayse Yigit lijsttrekkers voor PVDA Limburg

De PVDA trekt in Limburg naar de kiezer met Kim De Witte en Ayse Yigit. Kim De Witte trekt de lijst voor het Vlaams parlement, Ayse Yigit voor het federaal parlement.

De Witte is vooral bekend vanwege zijn scherpe opiniestukken en dossiers over de pensioenen. Hij schreef vorig jaar een bestseller “De grote pensioenroof” en stak mee het vuur aan de lont van het sociaal protest tegen de pensioenhervormingen van de regering Michel. Tijdens de lokale verkiezingen was hij de luis in de pels van de grote betonlobby in Hasselt. Vanuit het niets haalde de linkse partij in de provinciehoofdstad 6,6 procent van de stemmen, goed voor twee – op enkele stemmen na drie – zetels in de gemeenteraad.

“De keuze voor het Vlaams parlement heeft in de eerste plaats te maken met het kiesstelsel”, vertelt De Witte. “De kiesdrempel voor het Vlaams parlement is een pak lager dan die voor het federaal parlement. In de laatste grote peiling van HBVL haalde de PVDA vijf procent in Limburg. Dat willen wij nu echt waarmaken. Bovendien zit Raoul Hedebouw al in het federaal parlement en willen we Peter Mertens daarbij krijgen. Dat zal al genoeg vuur geven. Ik kijk ernaar uit om de boel op stelten te zetten in het Vlaams parlement.”

Ayse Yigit is vertaler-tolk. Ze studeerde communicatiewetenschappen en journalistiek in Turkije. Haar vader kwam midden jaren 1980 naar Limburg als leerkracht Turks. Zij is mama van twee kinderen. Haar oudste dochter, Yildiz, studeert rechten aan de Universiteit van Hasselt. De afgelopen tien jaar werkte Ayse voor het Agentschap Integratie en Inburgering.

“De PVDA deed me opnieuw geloven in politiek”, zegt Ayse Yigit. “Ik vond de politiek een ver-van-mijn-bedshow, die niet bezig is met wat er leeft onder de mensen. Bij de PVDA vond ik een andere benadering: zij werken van onderuit, met dokters van Geneeskunde voor het Volk, met basisgroepen, bevragingen, petities en acties om problemen van mensen zelf op de agenda te plaatsen. Bij de PVDA is het ook niet: ‘wij lossen dit even voor jou op’, wel ‘we gaan samen aan de slag’. Dat is voor mij aan politiek doen, daar geloof ik in.”

Ayse is al enkele jaren actief binnen Marianne, de vrouwenbeweging van de PVDA. “Er bestaat een structurele ongelijkheid in de samenleving: één op twee vrouwen in ons land heeft een pensioen onder de armoedegrens, vrouwen ondervinden nog steeds meer belemmeringen op de arbeidsmarkt, geweld tegen vrouwen is een dagelijkse realiteit en de regering neemt veel te weinig maatregelen. Ik wil me inzetten en op tafel slaan voor oplossingen.”

De PVDA gaat naar de verkiezingen met speerpunten rond onder meer eerlijke belastingen, recht op pensioen en doortastende maatregelen voor het klimaat. “De taksen op brandstof, elektriciteit, water en afval swingen de pan uit, maar bieden geen enkele oplossing voor de files op onze wegen, voor de omslag naar meer groene energie, voor de vermindering van de afvalberg. Het zijn ordinaire belastingverschuivingen”, aldus Kim De Witte. “Tegelijkertijd verdwijnt elk jaar maar liefst 30 miljard euro naar belastingparadijzen. Wij willen doortastende maatregelen, die een alternatief bieden voor de files op onze wegen, voor de vervuilende energieproductie en voor de groeiende afvalberg, zonder de koopkracht van de middenklasse en de mensen die het nu al moeilijk rond komen verder af te breken.”