PVDA Hasselt deelt een honderdtal koeken en zelfgebakken cake uit aan het zorgpersoneel van Jessa, campus Salvator. “Zo willen we onze steun betuigen tijdens deze zware tweede coronagolf”, vertelt PVDA-volksvertegenwoordiger Kim De Witte. “In Limburg worden veel patiënten uit de provincie Luik verzorgd, waarvan een groot deel bij Jessa. Deze solidariteit verdient een extra pluim.”
“We kregen de steun van een bakker uit de Katarinawijk, die het zorgpersoneel ook een hart onder de riem wilde steken. En onze leden maakten dit weekend zelfgebakken cake. Zo hebben we bij de ochtendshift aan campus Salvator honderd zakjes kunnen uitdelen, samen met bedankkaartjes ‘Jullie doen het land draaien’’’, vertelt Kim De Witte. De linkse partij gaf ook iedereen een badge met daarop ‘Meer handen nu’. Handen te kort is oud zeer, en na acht maanden crisis zijn de noden alleen maar groter geworden.
Meer handen in de zorg
De huidige situatie zet volgens de PVDA druk op het gezondheidssysteem op lange termijn. “Een COVID-patiënt op intensieve zorgen blijft daar gemiddeld drie weken en moet soms maanden revalideren. Ondertussen wordt de dringende zorg uitgesteld, en nadien moet die dan zo snel mogelijk worden ingehaald. Rust zit er dus niet meteen aan te komen”, merkt De Witte op.
Dat de middelen in de sector onmiddellijk nodig zijn, blijkt ook uit het feit dat net voor de tweede golf één op vier personeelsleden eraan dacht om de sector te verlaten. “Minister Vandenbroucke (sp.a) verwijst vaak naar het tekort aan opgeleid personeel om de ziekenhuizen bij te staffen. Dat is een fabel. We hebben meer gediplomeerde verpleegkundigen in België dan het Europese gemiddelde. Maar de gemiddelde loopbaan als verpleegkundige is 14 jaar. Het werk is hard en moeilijk te combineren met het gezinsleven. Door het tekort aan handen kunnen ze de patiënten niet zo goed verzorgen als ze zouden willen. Het weegt op het gemoed. Heel wat verpleegkundigen beginnen liefst een andere loopbaan.”
Het gevolg is dat er in België 19.000 gediplomeerde verpleegkundigen zijn die vandaag niet in de zorgsector werken. Na acht maanden crisis is er nog altijd geen plan om een deel van deze mensen opnieuw bij de zorg te betrekken. Die vraag blijft minister Vandenbroucke ontwijken”, aldus De Witte. De beleidsnota van Vandenbroucke voorziet pas loonsverhogingen tegen de zomer van 2021. “Tegen dan is de derde golf al voorbij”, reageert De Witte. “Maatregelen zijn nú nodig. Als we nu niets doen, riskeren we een dijkbreuk”, besluit Kim De Witte.