Skip to content

PVDA voert kerstacties voor een rechtvaardig minimumpensioen

PVDA voert kerstacties voor een rechtvaardig minimumpensioen

In heel België organiseerden leden van de PVDA dit weekend kerstacties om extra handtekeningen op te halen voor de Burgerwet voor een minimumpensioen van 1.500 euro netto. Ook in Genk, Hasselt en Beringen verzamelden een twintigtal PVDA-leden op enkele uren tijd 250 handtekeningen. “Het enthousiasme waarmee de Burgerwet ondertekend wordt, toont waar de mensen echt van wakker liggen: ze willen vooruitgang op sociaal vlak. Ze zijn het eindeloze gepalaver beu over wie met wie gaat regeren. Wij zetten onze campagne voor het optrekken van het minimumpensioen verder om de druk op het parlement te verhogen”, vertelt Kim De Witte, volksvertegenwoordiger en pensioenspecialist van de PVDA.

Twee weken geleden dienden we de allereerste Burgerwet in bij de Kamer. Met de burgerwet willen we het minimumpensioen optrekken tot 1.500 euro netto voor wie 40 jaar heeft bijgedragen. Sinds september verzamelden we al 100.000 handtekeningen. Maar we stoppen niet. We blijven campagne voeren op het terrein en willen 250.000 handtekeningen ophalen. Zo verhogen we de druk op het parlement om een beter minimumpensioen af te dwingen”, aldus De Witte.

"In België hebben we de laagste pensioenen van West-Europa. Het verschil kan zelfs oplopen tot veertig procent. De pensioenen moeten absoluut omhoog. Dat is haalbaar en betaalbaar”, vervolgt De Witte. “Het minimumpensioen optrekken naar 1.500 euro netto kost de regering jaarlijks 2,8 miljard euro. Dat geld is er. Wij stellen drie concrete maatregelen voor: 1 miljard euro halen we bij de grote vermogens via een miljonairstaks. 1 miljard euro halen we uit een doortastende aanpak van de grote fiscale fraude en belastingontwijking en 1 miljard halen we uit meer fatsoenlijke jobs met correcte sociale bijdragen. Door fiscale vrijstellingen en andere cadeaus voor grote bedrijven, verdwijnt geld dat naar de sociale zekerheid had moeten gaan, systematisch in de zakken van aandeelhouders.”

De campagne die de PVDA met haar leden voert in de wijken, de bedrijven en op straat, werpt haar eerste vruchten af. “Zelfs de rechtse partijen moeten het idee van een verhoging tot 1.500 euro netto stilaan aanvaarden. In de nota’s van informateur Magnette was al een versie van ons voorstel te vinden. Maar we zien ook dat men het voorstel wil uithollen door de invoering uit te stellen tot 2024, door 1.500 euro bruto in plaats van netto voor te stellen, of het via de tweede pijler toe te kennen. Wij willen nu 1.500 euro netto in de eerste, publieke pijler”, legt De Witte uit.

Ook de komende maanden gaat de PVDA door met de campagne voor het minimumpensioen. “In heel onze provincie organiseren de lokale afdelingen op dit moment druk bijgewoonde pensioenbrunches en -recepties. Van Lanklaar, Sint-Truiden en Leopoldsburg tot Genk en Hasselt. Het is duidelijk dat de mensen wakker liggen van hun pensioen. Niet alleen oudere mensen, maar ook opvallend veel twintigers en dertigers. Terwijl de establishmentpartijen onder elkaar palaveren over wie met wie mag en wanneer, willen wij voor vooruitgang zorgen op sociaal vlak. Dát is wat de Belgen op 26 mei gevraagd hebben. Zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië”, besluit De Witte.

Tekende jij al voor later? Dat kan op: www.1500netto.be

 

debug info: this is the footer for domain limburg
debug info: this is the footer for domain for existing data