Skip to content

Hasseltse PVDA-gemeenteraadsleden ondertekenen ethisch charter

Hasseltse PVDA-gemeenteraadsleden ondertekenen ethisch charter

Voor de eerste keer in 20 jaar krijgt de jeneverstad terug oppositie langs links. Kim De Witte en Karolien Stevens leggen op 2 januari de eed af als nieuwe gemeenteraadsleden. Net vóór de installatievergadering zullen zij een ethisch charter ondertekenen op een eedaflegging voor het stadhuis.

“Het ethisch charter bevestigt in de eerste plaats dat wij geen financiële voordelen willen halen uit ons mandaat”, legt raadslid Kim De Witte uit. “We doen aan politiek uit engagement. Alle zitpenningen en vergoedingen die wij ontvangen zullen we investeren in ons werk voor een sociale, gezellige en groene stad.”

“Ten tweede garanderen wij aan de Hasselaren volledige transparantie over alle mandaten die wij bekleden, zowel publiek als privé. In Gent is dat een verplichting: volledige transparantie over alle mandaten én inkomsten die daaruit voortvloeien, zowel uit publieke als private activiteiten van gemeenteraadsleden. Wij willen dat Hasselt die verplichting ook installeert. Dat helpt om elk vermoeden van belangvermenging weg te nemen. In de tussentijd geven wij alvast het goede voorbeeld.”

De principes achter dit charter zijn niet nieuw. De federale en regionale volksvertegenwoordigers van de PVDA leven verder aan het gemiddeld loon van een werknemer in ons land. “Wij willen geen 10.000 euro politici in onze rangen, wel mensen die voeling houden met de realiteit,” vertelt De Witte.

Op de ‘volkseedaflegging’ voor het stadhuis presenteren de twee nieuwe raadsleden ook de krachlijnen waar ze met de PVDA-fractie op zullen focussen de komende zes jaar en hoe ze dat willen doen.

Praktisch: de ‘volkseedaflegging’ gaat door op woensdag 2 januari om 19u30 voor de raadszaal op het Limburgplein. Om 20u00 volgt de installatievergadering.