Het aantal plaatsen in de kinderopvang is al schaars in onze provincie. Als er acht crèches verdwijnen, wordt dat nog schaarser. “De continuïteit van de dienstverlening moet verzekerd worden”, zegt Vlaams parlementslid Kim De Witte (PVDA). “Dat kan door een overname vanuit de lokale besturen. De gebouwen zijn er, het personeel is er, de subsidies zijn er én de vraag naar kinderopvang is er.”
De acht crèches die dicht gaan genieten een basissubsidie ‘trap 1’ vanuit Vlaanderen. Als de lokale besturen deze crèches zelf uitbaten, hebben ze recht op subsidies ‘trap 2’, zoals alle stedelijke crèches. Die subsidies liggen hoger. Voor het personeel zijn daar ook betere lonen aan gekoppeld, wat de stabiliteit ten goede zal komen. Het gevolg is dat de dagprijzen voor de crèche gekoppeld moeten worden aan het inkomen van de ouders.
“We moeten nadenken over structurele oplossingen, naast de noodopvang op korte termijn”, zegt Kim De Witte. “Over drie maanden vallen de subsidies voor de noodopvang weg en gaan we plaatsen verliezen in Limburg. Blijven wachten op nieuwe private initiatieven is ook geen optie. Die zijn immers weinig waarschijnlijk in de huidige context van economisch crisis en crisis in de kinderopvangsector. De lokale besturen zijn nu in een goede positie om afspraken te maken met de geschorste vzw’s Rheia en Hera over de verhuur of aankoop van hun gebouwen”.
“De overname door het lokaal bestuur is ook de beste oplossing voor de kindjes”, zegt Sooi Van Limbergen, gemeenteraadslid voor de PVDA in Lommel, waar vier van de acht crèches die gaan sluiten zich bevinden. “Zij kunnen dan in een gekende omgeving blijven.”
De PVDA zal hierover moties op tafel leggen in Hasselt en Lommel en vragen dat de gemeenteraad zich daar zo snel mogelijk over kan uitspreken. We gingen vandaag ook op bezoek bij de vestigingen in Hasselt, Lommel, Pelt en Lanaken. Om het personeel moed te geven en hun mening te horen over ons voorstel. We werden warm onthaald.
Hasselt
Pelt
Lommel
Lommel
Lanaken