Skip to content

Aurelie Decoene nieuwe voorzitter van PVDA-Limburg

Aurelie Decoene nieuwe voorzitter van PVDA-Limburg

In december hield de PVDA in het hele land provinciale congressen. Ook in Limburg kwamen de PVDA-militanten samen om de politieke krijtlijnen uit te tekenen voor de volgende vijf jaar. Ze verkozen ook een nieuwe provinciale raad, met Aurelie Decoene als nieuwe provinciale voorzitter voor PVDA-Limburg.

Aurelie Decoene is 39 jaar, woont in Hasselt en heeft twee zoontjes. Ze is economist en politicoloog van opleiding en leidde Comac, de jongerenbeweging van de PVDA tussen 2009 en 2014. Nadien volgde ze de liefde richting Limburg.

Samen met Aurelie werd ook een nieuwe Provinciale Raad verkozen, met meer arbeiders, meer jongeren en meer vrouwen. Dit nieuwe team straalt de ambities van het provinciaal congres uit. Aurelie vertelt: “De PVDA wil resoluut meer plaats geven aan arbeiders, binnen de partij en ook in het parlement. Dit is onze eerste grote uitdaging. Arbeiders staan centraal in de productie van de welvaart maar mogen in deze maatschappij niet beslissen wat ermee gebeurt. We willen daar verandering in brengen.”

Verjongen is de tweede grote uitdaging. In Genk zijn we een jaar geleden gestart met een afdeling van louter jongeren onder de 25 jaar. Steunend op de goede ervaringen daar willen we in alle regio's van Limburg jongerenafdelingen oprichten. Een eerste afdeling van RedFox – de jongerenorganisatie van de PVDA – is ook zopas gestart. Ze beginnen in februari aan een nieuwe campagne tegen racisme.

Een derde belangrijke uitdaging is verdubbelen. Aurelie: “We willen ons aantal leden verdubbelen tussen 2019 en 2024 en ons aantal lokale en bovenlokale verkozenen. In 2019 hebben we een eerste bovenlokale verkozene gehaald in het Vlaams parlement. Nu willen we ook vanuit Limburg een zitje in de Kamer veroveren. Ook op lokaal vlak willen we vooruit. We hebben momenteel lokale verkozenen in Hasselt, Genk en Lommel. In de mijngemeenten zoals Houthalen-Helchteren en Maasmechelen waren we dicht bij een eerste mandaat. Daar willen we zeker een eerste zetel halen. In onze andere afdelingen is er ook potentieel. We hakken komende maanden door waar we allemaal opkomen.”

Met de PVDA wegen wij op het debat. Er zijn de nationale dossiers zoals het invoeren van een minimumpensioen waarvoor we 180.000 handtekeningen verzamelden en een burgerwet indienden. Nu is het minimumpensioen ook een realiteit. Denk aan de BTW op 6% op energie of de belasting op de overwinsten van Engie. Het was zogezegd ondenkbaar, maar het is nu realiteit. Al die punten zijn in het politiek debat gebracht door de PVDA en zijn gewonnen door campagnes op het terrein doorheen heel het land. De nieuwe voorzitter: “Ook op lokaal vlak heeft de PVDA impact. Denk aan de overwinning rond de Groene Delle, waar de PVDA samen met verschillende verenigingen druk heeft gezet, met wandelingen in de Groene Delle, acties voor de gemeenteraad van Hasselt, veel tussenkomsten van Kim De Witte en een resolutie in het Vlaams Parlement. Denk aan de sociale woningen op de Hooiweg in Genk waar de bewoners al jaren onderleden aan kou, vocht, schimmel, kapotte afvoer en gevaarlijke elektriciteitsnetten. Onze leden gingen deur aan deur om de verschillende problemen op te lijsten en te tonen aan hoe erg de toestand was. Ons gemeenteraadslid Gaby Colebunders bracht keer op keer het probleem aan het licht op de gemeenteraad. Strijd loont want na een jaar zijn de bewoners eindelijk verhuisd naar een degelijke woning.”

In deze tijden van crisis is een consequent en authentiek links verhaal meer dan nodig. Voor een eerlijkere verdeling van de welvaart, een menswaardige zorg, een recht op pensioen, betaalbare woningen, betrouwbaar openbaar vervoer. “Op al die punten gaan we achteruit de laatste jaren. Wij hebben een visie die vooruitgang terug mogelijk maakt en we gaan die met veel enthousiasme verder uitdragen,” besluit Aurelie.

 

(Foto Jean Luc Bousmans)