Mijnwerkerspensioen nog niet in staatsblad: PVDA laakt “ondemocratische houding van Bacquelaine”

“We zijn zes weken verder sinds de wet op de correcte berekening van het mijnwerkerspensioen gestemd werd,” zegt federaal volksvertegenwoordiger Gaby Colebunders (PVDA). “Maar de regering heeft de wet nog altijd niet in het staatsblad gepubliceerd. De mijnwerkers zitten met veel vragen. Het is onduidelijk wanneer de pensioendienst zal beginnen met de nieuwe berekening van de pensioenen. Het ziet er naar uit dat het werk wel eens heel lang zou kunnen duren. Daarom eisen wij een duidelijke en redelijke deadline. We hebben al contact opgenomen met de federale pensioendienst en het kabinet van minister Bacquelaine, maar daar willen ze geen antwoord geven. Wij vragen daarom dat de minister naar het parlement komt en de mijnwerkers duidelijkheid geeft.”

“Wij vrezen dat het wel eens zeer lang zou kunnen duren voor alle pensioenen van de mijnwerkers opnieuw berekend zijn,” zegt een bezorgde Gaby Colebunders. “Er wordt gesproken over een deadline pas ergens eind 2021. We kunnen de mijnwerkers toch niet nog eens anderhalf jaar laten wachten op een rechtzetting? Zeker nu velen onder hen door corona worden getroffen. Minister Bacquelaine moet de werkzaamheden snel aanvangen en een redelijke deadline stellen. Men kan eventueel nieuw personeel aannemen op de federale pensioendienst (FPD) om alle dossiers vlot te kunnen behandelen. Want de werknemers treft geen schuld”

“Wij begrijpen dat het een heel karwei is om die niet-gedigitaliseerde dossiers manueel te berekenen. Eén dossier neemt een halve werkdag in beslag. Maar de minister moet wel duidelijk communiceren en tonen dat hij ambitie heeft,” laat Colebunders weten. “Het hoofd van de pensioendienst had zelfs al laten weten dat er een ‘watervaleffect’ zou kunnen ontstaan waardoor andere dossiers op de lange baan komen te staan. Alle begrip voor die moeilijkheid, maar daar hebben de burgers natuurlijk geen boodschap aan. Als de wetgever een opdracht geeft, moet de uitvoerende macht de handen uit de mouwen steken.”

De PVDA diende op 26 mei al een mondelinge vraag in voor minister Bacquelaine. Op de verschillende mails en telefoontjes kwam toen al geen duidelijk antwoord. “Wij zitten dus met heel wat onbeantwoorde vragen,” zegt Colebunders. “Maar de minister komt ook volgende week niet naar het parlement. Dat kan niet meer. Hij moet zich komen uitleggen. Het parlement zegt dat het aan het kabinet ligt dat de wet nog niet is gepubliceerd in het staatsblad, maar op het kabinet wijzen zij dan weer naar een fout van het parlement. Dat is niet de enige onduidelijkheid. Wij willen ook weten wanneer de werkzaamheden beginnen en tegen wanneer alle dossiers berekend zullen zijn. De mijnwerkers wachten al 30 jaar. Zij verdienen duidelijkheid. Op 22 juni komen zij opnieuw naar Brussel om uitleg te vragen aan de minister. Als de minister dat niet wil, moet hij maar antwoord geven op hun vragen.”