Laat werknemers VCST Sint-Truiden nu niet vallen

Vandaag maakte VCST in Sint-Truiden bekend dat ze 171 jobs willen schrappen. Dat terwijl het bedrijf in haar laatste boekjaar nog 15 miljoen euro winst maakte en een eigen vermogen heeft van 120 miljoen euro. “Er wordt nu wel heel snel gekeken naar de werknemers. Zijn er geen andere mogelijkheden”, vraagt federaal volksvertegenwoordigers Gaby Colebunders (PVDA) zich af. “Waarom het systeem van arbeidsduurvermindering, zoals dat nu al bestaat voor oudere werknemers bij VCST, niet verder uitbreiden?”

Bij VCST in Sint-Truiden zouden er 171 jobs verdwijnen. Na de ontslagen bij Punch is dat een tweede klap voor de metaalsector in Zuid-Limburg. Als je de jaarrekeningen van VCST bekijkt, dan is het bedrijf nochtans kerngezond. In 2018 maakte het bedrijf 15 miljoen euro nettowinst, het jaar ervoor 17,5 miljoen. Het bedrijf heeft een eigen vermogen van 120 miljoen euro.

Ook het moederbedrijf BMT zit in goede papieren. BMT boekte 135 miljoen euro nettowinst over de laatste vier jaar. De belangrijkste aandeelhouder, familie Seynaeve, behoort tot de 100 rijkste families van ons land. In 2018 keerden zij zichzelf nog een dividend uit van 46 miljoen euro, via hun holding Sigma Invest (eigenaar van BMT).

“Die winsten zijn mogelijk gemaakt door het werk van de werknemers van VCST. Het kan toch niet dat de factuur van de crisis nu meteen wordt doorgeschoven naar diezelfde werknemers. VCST is kerngezond. Waarom geen andere opties overwegen in afwachting van verdere vooruitzichten”, aldus Gaby Colebunders. “Bij VCST is er bijvoorbeeld al een systeem van arbeidsduurvermindering met bijbetaling of behoud van loon voor de werknemers boven de 55 jaar. Dat kan toch worden uitgebreid naar iedereen, samen met een regeling inzake brugpensioen voor oudere werknemers.”