Ayse Yigit naar de senaat voor de PVDA

De PVDA coöpteert Ayse Yigit in de Senaat. Ayse was lijsttrekker voor het federaal parlement in Limburg, waar de PVDA vriend en vijand verbaasde door 5,6 procent van de stemmen binnen te halen, meer dan een verdubbeling ten aanzien van 2014. Ayse heeft de afgelopen maanden hard campagne gevoerd.

“De politiek was vroeger een ver-van-mijn-bedshow”, aldus Ayse Yigit. “Maar bij de PVDA vond ik een andere benadering: zij werken van onderuit, met dokters van Geneeskunde voor het Volk, met basisgroepen, bevragingen, petities en acties om de problemen van mensen in de wijken en de bedrijven op de agenda te plaatsen. Het is ook niet: ‘wij lossen dit even voor jou op’, maar wel ‘we gaan samen aan de slag’. Dat is voor mij aan politiek doen, daar geloof ik in, dat wil ik verder doen.”
 
“Ik ben vereerd met dit vertrouwen en zal hard werken om het waar te maken. Opkomen voor een authentiek en consequent links beleid: eerlijke belastingen, een sterke sociale zekerheid, een sociaal klimaatbeleid”, zegt Ayse Yigit.

De PVDA wil meer diversiteit in de Senaat. Om het gevecht tegen racisme en verdeeldheid samen aan te gaan. “Dat mijn partij kiest voor een vrouw met migratieachtergrond is een voorbeeld van hoe zij de daad bij het woord voegt”, alsnog Yigit. “Via mijn job als sociale tolk in scholen, ziekenhuizen, CLB’s, onthaalbureaus, vluchthuizen en andere instanties was ik maar al te vaak getuige van problemen inzake discriminatie en integratie, die nu nog te vaak onder de radar blijven.”

De nieuwe senatrice is al vele jaren actief binnen Marianne, de vrouwenbeweging van de PVDA. Ook gendergelijkheid ligt haar nauw aan het hart: “Er bestaat een structurele ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in onze samenleving: één op twee vrouwen in ons land heeft een pensioen onder de armoedegrens, vrouwen ondervinden nog steeds meer belemmeringen op de arbeidsmarkt, geweld tegen vrouwen is een dagelijkse realiteit en de regering neemt veel te weinig maatregelen. Ik wil me inzetten en op tafel slaan voor oplossingen.”

Ayse Yigit is vertaler-tolk. Ze studeerde communicatiewetenschappen en journalistiek. Haar vader kwam midden jaren 1980 naar Limburg als leerkracht Turks. Ayse is mama van twee kinderen. Haar oudste dochter, Yildiz, studeert rechten aan de Universiteit van Hasselt. De afgelopen vijftien jaar werkte Ayse voor Babel Vlaamse Tolkentelefoon en vervolgens het Agentschap Integratie en Inburgering.