Skip to content

PVDA voert actie voor meer financiering van de zorg

PVDA voert actie voor meer financiering van de zorg

De wachtlijst voor personen met een beperking in Limburg is met één vierde gestegen tijdens de afgelopen vijf jaar. “Er staan nog teveel mensen op de wachtlijst, dat kan en moet anders” zegt PVDA-lijsttrekker Kim De Witte. “Tegen 2025 moeten alle personen met een handicap een afdwingbaar recht hebben op toekenning van ondersteuning en assistentie.”

De wachtlijsten in de gehandicaptenzorg in Limburg zijn de afgelopen vijf jaar met één vierde gegroeid. In 2014 stonden er 2.094 mensen op een wachtlijst, vandaag 2.582. Voor heel Vlaanderen gaat het over bijna 15.000 wachtenden. Dat is bijna twee op vijf mensen die een budgetaanvraag hebben ingediend.

“Hoe kan deze regering spreken van ‘zorg-op-maat’ wanneer twee op vijf mensen geen zorg krijgen”, vraagt Kim De Witte zich af. “Er zijn mensen die al meer dan tien jaar op de wachtlijst staan.”

“Er zijn ook de meest vreemde toestanden”, vertelt Michelle Heijens, pedagoge actief in de gehandicaptenzorg en nummer 2 op de Vlaamse lijst voor de PVDA. “Mensen die op de wachtlijst staan voor een persoonsvolgend budget krijgen mensen nu het – veel lagere - basisondersteuningsbudget (BOB). Dat bedraagt 300 euro per maand, genoeg voor een half uur ondersteuning per dag, terwijl vaak meerdere uren nodig zijn. Mensen aanvaarden dat, omdat het beter is dan niets, maar verdwijnen zo uit de wachtlijsten van het persoonsvolgend budget.”

De PVDA eist dat er meer middelen worden vrijgemaakt voor de zorg. “Wij willen een afdwingbaar recht op ondersteuning en assistentie, met een financiering die vertrekt vanuit de behoeften van de patiënten, niet van de beschikbare budgetten. Wij willen het zwaartepunt van de financiering bij de zorgorganisaties houden, tegen de vermarkting van de zorg.”

Symbolische actie: er zijn bijna 500 mensen bijgekomen op de wachtlijst voor gehandicaptenzorg in Limburg. We roepen mensen op om 500 schoenen te verzamelen, eentje per extra wachtende op goede zorg.