Langerlo: bespaar onze kinderen een nieuw milieuprobleem

Het is een slechte zaak dat het Genks stadsbestuur toelating geeft de energiecentrale van Langerlo om te bouwen tot een grote, vervuilende verbrandingsoven. Afgelopen week bleek op het wetenschapscafé over fijn stof in Hasselt nogmaals hoe verontrustend de fijnstofwaarden zijn en wat de gevolgen ervan kunnen zijn. “De biomassacentrale is slecht voor het milieu, slecht voor onze gezondheid en slecht voor onze portemonnee. Het kan nochtans anders. Investeren in groene energie is investeren in gezondheid, jobs en in de toekomst”, vertelt Harrie Dewitte, dokter en gemeenteraadslid voor de PVDA in Genk. De PVDA zal de komende weken in Genk een folder verdelen om deze beslissing aan te klagen en alternatieven op tafel te leggen.

In de biomassacentrale van Langerlo wil men 1,8 miljoen ton hout verbranden. Dat zal evenveel fijn stof uitstoten als tien miljoen dieselwagens. Dat zal zijn invloed hebben op de gezondheid van de Genkenaren. Vandaag krijgt één vrouw op acht borstkanker. Dat is drie keer meer dan veertig jaar geleden. Alle specialisten zijn het erover eens: de grootste boosdoener is de milieuvervuiling. Daarnaast zal het de Genkenaren ook geld kosten. De centrale in Langerlo zou op tien jaar tijd twee miljard euro Vlaamse subsidie krijgen. Twee miljard die net als de Turteltaks betaald zal worden door de belastingbetaler.

In de folder stelt de PVDA ook haar alternatief voor. 400.000 kleinschalige zonne-installaties op huizen, 250 zonneparken op scholen en openbare gebouwen en 450 windmolens in publiek bezit leveren evenveel elektriciteit als de biomassacentrale in Langerlo en kosten jaarlijks 186 miljoen euro minder. Dat levert ook jobs op. Al de huidige werknemers van de centrale kunnen met behoud van loon opnieuw aan het werk in de elektriciteitssector. “Om zonneparken en windmolens te produceren, plaatsen en onderhouden, heb je volk nodig. Véél meer dan de honderd werknemers van Langerlo. Investeren in groene energie, is investeren in jobs”, besluit Dewitte.

Download hier de folder.