Slotactiviteit van PVDA-Limburg: in solidariteit met de Grieken

Op vrijdag 26 juni sloot PVDA-Limburg in Kiewit het werkjaar feestelijk af. Met lekker eten, live-muziek en boeiende toespraken kunnen we van een geslaagde avond spreken.   

De slotactiviteit stond in het teken van solidariteit met Griekenland. Die solidariteit is nodig, want ondanks het groot aantal toegevingen en de verregaande hervormingen van de nieuw verkozen linkse regering, blijven de schuldeisers het been stijf houden. Zij staan erop dat de Griekse regering haar torenhoge schulden op tijd terugbetaalt en…nog meer bespaart. Een onmogelijke taak. De besparingen van de afgelopen jaren hebben een averechts effect teweeg gebracht: de Griekse economie krimpt jaar na jaar. De Griekse bevolking ondergaat een humanitaire ramp: sinds 2010 telt Griekenland 42% méér zelfmoorden, 31% méér criminaliteit, 150% méér prostitutie, 50,6% jeugdwerkloosheid, 30% armen, 300.000 leegstaande huizen, .... En toch blijven de schuldeisers het onmogelijke vragen van Griekenland.

In deze context kwam Marc Botenga, journalist bij Solidair, spreken over zijn ervaringen tijdens zijn verblijf in Griekenland. Botenga bracht een alternatieve analyse van het Grieks-Europese onderhandelingsproces. Hij maakte duidelijk dat de Grieken afzien om de verliezen van Amerikaanse, Duitse en Franse banken, die risico-investeringen deden in Griekenland, terug te betalen. Bovendien komt slechts 10% van alle ‘hulp aan Griekenland’ ook effectief bij de bevolking terecht. De rest werd in het bodemloze gat van de financiële instellingen gepompt. Ondanks alles heeft de regering nieuwe toegevingen gedaan. Tegelijk hoopt Tsipras verdere besparingen te beperken door nieuwe lasten op te leggen aan bedrijven en rijken en besparingen bij defensie. Dat volstaat nog steeds niet voor ‘de instellingen’, zo stelde Botenga.

Marc Botenga’s uiteenzetting werd gevolgd door een interessant betoog van Ayse Yigit over de linkse wind die over Turkije waait. De opgang van het socialisme in Turkije verloopt bijzonder moeilijk.  Hoewel het niet gemakkelijk is de alleenheerschappij van Erdogan te doorbreken, heeft de Turkse regeringspartij AKP toch veel stemmen verloren aan de pro-Koerdische partij HDP die de kiesdrempel van 10% heeft gehaald. Het bijzondere eraan is dat de HDP veel meer vrouwelijke volksvertegenwoordigers in het parlement heeft dan de andere partijen (HDP: 40%; AKP: 16%, de sociaal-democratische partij CHP: 14%).

Provinciaal voorzitter Kim De Witte sloot de avond af met een speech over ‘een jaar sociaal verzet in België en Europa’. Kim legde de link tussen het sociaal verzet in Griekenland, in Europa en België. Uit die gemeenschappelijke strijd tegen blinde besparingen halen we kracht en inspiratie om de sociale strijd in eigen land voort te zetten. Het gezamenlijk sociaal verzet tegen het asociale en onrechtvaardige besparingsbeleid dat eind vorig jaar in alle hevigheid woedde, zal vanaf oktober volgend jaar weer met evenveel engagement opgenomen worden.  

De hele avond werd opgeluisterd door muzikanten Dimitri Mbisdikis en Laky die een uiteenlopend repertoire van Griekse liederen brachten. Het ging van de Sirtaki tot Theodorakis, de grote Griekse verzetszanger.

Ook de kinderen konden zich amuseren, van knippen en plakken tot prettekeningen, zowel de kleintjes als de groten hadden er plezier in.

En laten we ook het heerlijke Griekse eten en drinken niet vergeten. Veel dank aan de vrijwilligers en de kookploeg voor de Griekse salades, dalmatakia, vleesballetjes en lekkere sauzen, …  

Bekijk ook de fotoreportage